Zo maak je de ultieme runderstoof

UncategorizedLeave a Comment on Zo maak je de ultieme runderstoof

Zo maak je de ultieme runderstoof

Homemade runderstoofpot is goddelijk. Het hart van menig vleesliefhebber gaat er harder van kloppen. Natuurlijk maak je een grote pan, want eten smaakt nu eenmaal beter als je samen eet, nietwaar? Dus nodig familie en vrienden uit en maak er direct een klein feestje van.

Om een goede stoof op tafel te zetten, moet je een middagje (of lazy Sunday) vrij hebben, maar ik beloof je: het is het waard! Voor deze stoofpot gebruikte ik riblappen van Black Angus uit de USA. Echte smaakbommetjes, mede dankzij de mooie marmering in ’t vlees (extra mals!).  Oh ja, de stoofpot heeft ook nog een dikke bonus: het huis ruikt fantastisch tijdens het koken..

De marmering in het vlees wordt ook wel intramusculair vet genoemd. Dit krijgt je vlees, zodra de vetten in het vlees opgeslagen worden. Wanneer het vet buiten ’t vlees opgeslagen wordt, is er sprake van extra-musculair vet. Dit is bijvoorbeeld duidelijk te zien bij een entrecote, namelijk het vetrandje aan de buitenkant. Wanneer vlees verhit wordt, smelt het intramusculair vet en zorgt voor een smaakvoller stukje vlees. In hoeverre het vlees gemarmerd is, hangt af van verschillende factoren. Ras, voeding en leefwijze zijn hier enkele voorbeelden van. Voor een goede smaakvolle stoofpot is het dus ook aan te raden om niet te mager vlees te gebruiken. 

Ingrediënten

  • 1 kg runderriblappen Black Angus
  • Rundvleeskruiden naar smaak
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 2 witte uien
  • 2 rode uien
  • 1 grote paprika
  • 2 teentjes fijngesneden knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 140 gram Tomatenpuree
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 300 gram runderfond

Bereidingswijze.

Snijd de riblappen van Black Angus in grove blokken (van ongeveer 2 bij 2 cm). Kruid met de rundvleeskruiden en bestrooi met bloem. Zet de braadpan op het fornuis en verhit de boter. Als de boter goed warm is (als ’t schuim gezakt is), doe je ’t vlees in de pan en braad je het vlees rondom bruin.

Tijdens het keren van het vlees, kan de groente alvast in grove stukken gesneden worden. Is het vlees mooi bruin gebraden? Haal het dan even uit de pan, om de uien en de paprika in het bakvet te bakken. Als de groente goed aangebraden is, kunnen de knoflook, laurierblaadjes, kruidnagels, tomatenpuree en ketjap manis erbij. Bak enkele minuten mee. Plaats ’t vlees terug in de pan en schenk vervolgens de runderfond erbij.

Breng het geheel aan de kook, plaats het deksel op de pan en laat het de komende 4 uur op laag vuur sudderen. Schep elk half uur het stoofvlees even om. Laat het laatste uur de deksel van de pan, zodat het vocht in kan koken. Wanneer het vlees uit elkaar valt, is je gerecht klaar. Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top