Tips voor een gezond binnenklimaat

UncategorizedLeave a Comment on Tips voor een gezond binnenklimaat

Tips voor een gezond binnenklimaat

Wanneer een binnenklimaat niet optimaal is dan kun je verschillende vervelende klachten ervaren. Denk hierbij aan hoofdpijn, vermoeidheid, geïrriteerde ogen of concentratieproblemen. Wanneer je veel tijd binnenshuis of op kantoor doorbrengt, is het hebben van een gezond binnenklimaat dan ook geen overbodige luxe. Hieronder volgen een aantal tips om het binnenmilieu in woonruimtes en werkruimtes te verbeteren.

Zorg voor goede ventilatie
Doordat woonruimtes en werkplekken tegenwoordig steeds beter geïsoleerd worden komt er maar weinig verse lucht binnen. Dit maakt het hebben van een goed ventilatiesysteem nog belangrijker. Door ruimtes te ventileren blijft er verse zuurstofrijke lucht toestromen, kun je schimmelvorming door vocht voorblijven en voorkom je eventuele klachten zoals hoofdpijn. Er zijn diverse ventilatie oplossingen zoals bijvoorbeeld de energiebesparende balansventilatie. Deze ventilatie met warmteterugwinning zorgt voor comfortabel, gezond binnenklimaat én werkt ook nog eens kostenbesparend op je energierekening.

Creëer het juiste licht
Naast goede ventilatie is ook het licht in een ruimte bepalend voor een binnenklimaat. Hierbij kun je denken aan de inval van natuurlijk licht maar ook het hebben van de juiste verlichting, passend bij een specifieke ruimte en de functie van de ruimte. Een ruimte kan te donker maar soms is de verlichting ook te fel. Natuurlijk licht kan op bepaalde momenten van de dag zelfs verblindend werken; daarvoor biedt de juiste zonwering uitkomst. Als het licht in een ruimte verkeerd is kan dit erg onprettig zijn en bijdragen aan bijvoorbeeld oogklachten of hoofdpijn. Met een beetje extra aandacht voor de juiste verlichting creëer je dan ook een fijner binnenmilieu.   

Bewaak een goede temperatuur
Naast licht en ventilatie draagt ook de juiste temperatuur bij aan een prettig en aangenaam binnenklimaat. Hoewel dit per persoon kan verschillen geven veel mensen een voorkeur aan temperaturen voor leefruimtes die liggen tussen de 19 en de 21 graden. Veel ventilatiesystemen zorgen voor de toevoer van koele buitenlucht. Hierdoor ontstaan koude luchtstromen en temperatuurschommelingen. Kies je voor ventilatie met warmteterugwinning dan kun je dit probleem voorkomen. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat de warmte uit afgevoerde lucht gebruikt wordt om nieuwe, koude lucht voor te verwarmen. Hierdoor blijft de temperatuur in een ruimte vrijwel constant.

Zo werk je aan een prettig binnenmilieu
In Nederland brengen we best veel tijd binnen door. Dit doen we thuis, op school en vaak ook op het werk. Daarom is het goed te streven naar een zo gezond mogelijk binnenklimaat. Factoren die bijdragen aan een gezonder binnenmilieu zijn onder meer goede ventilatie, het juiste licht en een aangename, constante temperatuur. Draag je hier zorg voor dan creëer je een prettiger en gezonder binnenmilieu en kun je gezondheidsklachten voorkomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top