Italiaanse wijn

Italiaanse wijn is om vele redenen een van de meest populaire ter wereld, maar zonder twijfel een van de grootste en belangrijkste is de unieke mix van druivensoorten: Sangiovese. Aangezien meer dan 80 procent van alle druiven met succes in Italië wordt geteeld, kunnen de inheemse wijnstokken echte smaakkenmerken hebben die ze wereldberoemd maken – met het ouder worden. De slechtste uitdrukking van deze druif komt van de 100% Sangiovese-wijn, die prijzen heeft gewonnen zoals de World Wine Award 2013 voor de beste wijn uit Italië. Om de wijncultuur van Italië en zijn invloed op zijn wijnen te begrijpen, is hier alles wat u moet weten wanneer u wordt geconfronteerd met een wijnkaart uit Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië of de Verenigde Staten.

Deze wijn, ook wel Italiaanse champagne genoemd, is gemaakt van dezelfde druiven die ook in champagne worden geproduceerd. In Trentino en Lombardije vind je ook enkele van de beste mousserende wijnen van Italië, gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay druiven. Je vindt er ook Tignanello, dat is gemaakt van een blend van Pinot, Cabernet Sauvignon en andere druivensoorten, evenals een verscheidenheid aan rode wijnen.

De meeste Italiaanse wijnen zijn onderverdeeld in de regio waar de wijn wordt geproduceerd, dus laten we eens kijken welke de beste wijn produceert. Lees meer over uw favoriete wijnmakerijen in elke regio en laat ons weten wat goede wijn voor u oplevert.

Rode wijnen

Onder de rode wijnen zijn de beroemdste wijnen op basis van Sangiovese Chianti, Chianese, Classico en Vino Nobile, maar nog meer gewaardeerd wordt Brunello di Montalcino, gemaakt van 100% Sang Giovese-druiven en samen met Barolo en Barbaresco de drie grootste Italiaanse wijnen maken met de aanduiding “B.” Alleen van deze druiven worden in Italië wijnen geproduceerd die echt “Italiaans” van smaak zijn. Brunello’s zoals deze zijn enkele van de prachtige uitingen van de Italiaanse Sangiovese-druiven die in veel verschillende wijnregio’s voorkomen, zoals Piemonte in Noord-Italië en Toscane.

Montepulciano is een van de beste wijnen gemaakt van Sangiovese-druiven, en Veneto is misschien niet zo beroemd om zijn rode wijnen als zijn witte wijnen, maar het produceert enkele van de beste witte wijnen in Italië, zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon. Campania, bekend van witte wijnen zoals Fianco en Greco, produceert ook goede Italiaanse rode wijn, de Aglianico.

Back To Top