Koffie: ga je voor hip of traditioneel?

Horeca keuken apparatuurLeave a Comment on Koffie: ga je voor hip of traditioneel?

Koffie: ga je voor hip of traditioneel?

Een kopje koffie, dat kun je tegenwoordig bijna nergens meer bestellen. Niet dat je nergens meer koffie kunt krijgen, integendeel, het aantal koffietentjes blijft alleen maar toenemen. Maar ‘een kopje koffie’, dat is voor de meeste gelegenheden te weinig informatie. Want wat voor koffie had je precies gewild? Cappuccino? Espresso? Een latte machiato? En dan hebben we het alleen nog maar over de keuzes die je in de gemiddelde horecagelegenheid hebt. Ga je naar een plek die er een kunst van heeft gemaakt, van koffie bereiden, dan kom je voor nog veel meer keuzes te staan. Sterker nog: ook thuis of op het werk zijn er vaak steeds meer knopen die je moet doorhakken voor je je kopje koffie in handen hebt.

Suiker, melk of zwart?

Het was zo simpel. Koffie dronk je of zwart, of met suiker, of met melk, of met allebei. Al aardig wat keuzes eigenlijk, voor een drankje dat velen iedere dag drinken, maar wel erg overzichtelijk. En nog steeds is dit voor veel mensen nog steeds de enige keuze die ze maken qua koffie. Zou houden het op het traditionele Hollandse kopje koffie. Geen Italiaanse varianten, en al helemaal geen gedoe met opgeklopte melk. Sojamelk, ijskoffie, siropen met smaakjes of motiefjes in het melkschuim? Hou toch op: wat is er mis met filterkoffie, gezet in een grote pot, waar iedereen met suiker en melk prima zijn eigen draai aan kan geven?

Het antwoord? Daar is helemaal niets mis mee. Deze manier van koffiedrinken, zeker als je gaat voor de variant zonder koffie en melk, is misschien zelfs wel het gezondste, omdat al die extra toevoegingen die tegenwoordig mogelijk zijn flink wat extra calorieën opleveren, als je niet oplet. Maar voor veel mensen is koffie nu eenmaal meer geworden dan een drankje dat ze achteloos wegdrinken. Zij kiezen liever voor één of twee bijzondere brouwsels per dag, dan voor de hele dag ‘saaie’ koffie.

Bijna alles is mogelijk

Ga je tegenwoordig koffie kopen in een hippe koffietent, dan zie je dat bijna alles mogelijk is. Het keuzemenu is vaak enorm, en laat je heel wat knopen doorhakken. Koffie is voor veel mensen bijna een delicatesse geworden, waarbij het bruine drankje wel de basis, maar lang niet altijd meer de enige smaakgever is.

Dit zie je terug in de horeca, maar ook steeds meer thuis en in de winkels. Het aantal soorten koffie dat te koop is, en de manieren waarop zij kunnen worden bereid, blijft maar toenemen. Koffie is nog steeds enorm populair, maar is ook met zijn tijd meegegaan om een heel ander publiek aan te spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top