Alles over de Oude en de Nieuwe Wereld

HorecaLeave a Comment on Alles over de Oude en de Nieuwe Wereld

Alles over de Oude en de Nieuwe Wereld

In de wereld van wijn bestaat er een Oude en een Nieuwe Wereld. Het verschil zit hem onder andere in de geografische ligging, het klimaat, productiewijze en verschillen in stijl. Benieuwd naar de grootste verschillen tussen deze werelden? Lees dan gauw verder!

Wat zijn de verschillen tussen de wijnen uit de Oude en de Nieuwe Wereld?

Het meest fundamentele verschil is de geografische ligging van de wijnlanden. De Oude Wereld verwijst naar de traditionele wijnbouwgebieden van Europa, waar het maken van wijn voor het eerst begon. Denk aan Frankrijk, Spanje en Italië. De Nieuwe Wereld verwijst naar alles daarbuiten. Denk aan wijn uit Chili, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika of Argentijnse wijn.  

Daar willen we wel aan toevoegen dat hoewel de Oude Wereld eerder wijn maakte dan de Nieuwe Wereld dit niet officieel de plek is waar de wijnbouw zijn oorsprong vindt. Die ligt namelijk in het Midden-Oosten. In het gebied van Armenië en Georgië om precies te zijn. In Armenië is het oudst bekende wijnhuis ontdekt en in Georgië werd het oudste bewijs van wijnproductie gevonden. De wijnhandel is hier ontstaan en langzaam uitgebreid naar Griekenland en daarna de rest van Europa.

Werkwijze

Een tweede verschil is het verschil in werkwijze. In de Oude Wereld wordt vooral vanuit traditie en ambacht gewerkt terwijl in de Nieuwe Wereld veel meer ruimte is voor innovatie en technologie. 

Stijl van de wijn

Tot slot is er het verschil is de stijl van de wijn. Mede door de ligging, het daarbij komende verschil in klimaat en de vaak verschillende productiewijze, is de stijl van de wijn vaak ook verschillend. In de Nieuwe Wereld heerst doorgaans een warmer klimaat, wat leidt tot vollere wijnen met een hoger alcoholpercentage en uitgesproken fruitsmaken. Wijn uit de Oude Wereld is doorgaans juist lichter, lager in alcohol en hebben meer smaken van kruiden, mineralen, aardse tonen en bloemen aroma’s. Hoewel dit grove generalisaties zijn en het in feite ook zo goed als het verschil is tussen een koel en een warm klimaat zijn dit over het algemeen de grootste verschillen. Italië, in de Oude Wereld, heeft bijvoorbeeld ook een aantal plekken waar het klimaat warm genoeg is voor rijke, fruitige wijnen. En, zoals je je misschien wel kunt voorstellen is het klimaat in Canada, in de Nieuwe Wereld, aardig koel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top