Wat is de lekkerste wijn met warm weer?

Blog lekkernijenLeave a Comment on Wat is de lekkerste wijn met warm weer?

Wat is de lekkerste wijn met warm weer?

Met het warme weer trekken we sneller een verfrissende witte wijn of rosé open, dan dat we gaan voor een zware, op hout gerijpte witte of rode wijn. Maar het aanbod van frisse wijnen is groot, dus hoe kies je dan de lekkerste wijn met het mooie weer?

Het moment

Alles valt of staat met het moment waarop je de wijn wil drinken. Begin je wat vroeger op de dag al met een glas wijn, dan kun je gaan voor een frisse en lichte Italiaanse wijn zoals een Pinot Grigio, wit of rosé, of een frisse Sauvignon Blanc, cava, prosecco of Albariño. Dit soort wijnen zijn zeer geschikt, ook voor tijdens de lunch. Vooral wanneer je een lichte lunchsalade hebt.

Bij de borrel

Wanneer er borrelhapjes op tafel komen, mag de wijn ook iets meer structuur en pit hebben, vooral wanneer de snacks ook wat meer uitgesproken zijn. Een goede zomerwijn voor bij de borrel is een rosé. Je zou het misschien niet denken, maar rosé kan een uitermate goede combinatie vormen met verschillende gerechten. Het is dan ook de perfecte wijn voor bij een avondje zomerse tapas.

Verfrissende rode wijnen

Voor wie het nog niet wist, sommige rode wijnen mogen ook wel even in de koelkast voordat ze gedronken worden. Juist licht gekoeld zijn een aantal rode wijnen op hun best. En dat komt mooi uit voor de rode wijn liefhebbers onder ons die ook in de zon van een rode wijn willen genieten. Een Bardolino uit Italië of een mooie Spätburgunder (Pinot Noir) uit Duitsland lenen zich uitstekend voor een uurtje of twee in de koelkast. Te koud moeten ze zeker niet zijn, want dan gaan er teveel fruitaroma’s verloren en dat is ook zonde. Rond de 14 °C is perfect. Je kunt ze dus het best even één of twee uur in de koelkast leggen en voordat je de fles open wil maken weer even naast de koelkast zetten om op de juiste temperatuur te komen.

Wanneer de zon ondergaat

Als de schemering begint in te vallen en de temperatuur iets frisser wordt, dan mag het zwaardere geschut op tafel komen. Een lekkere, volle Amarone bijvoorbeeld bij de vuurkorf om de dag mee af te sluiten. Dat kan net de kers op de taart zijn. Maar komen de marshmallows erbij aan een prikker, dan moet er wel een wijn tegenover staan die de zoetheid van de marshmallows kan verdragen. Denk dan aan een Moscato d’Asti of een zoete Vendanges Tardives uit de Elzas. Om te smullen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top