Verschillende soorten wijnglazen

BlogLeave a Comment on Verschillende soorten wijnglazen

Verschillende soorten wijnglazen

Wist je dat het wijnglas bijdraagt aan een fijne smaakbeleving? De vorm van het glas zorgt ervoor dat de smaak tot zijn recht kan komen, dit zorgt voor het echte genieten. Dit artikel geeft informatie over verschillende soorten wijnglazen zodat je precies weet welk glas gebruikt dient te worden bij de diverse soorten wijn.

Het wijnglas van onder naar boven

Een wijnglas bestaat uit de voet, steel en de kelk. Deze onderdelen bezitten allemaal hun eigen rol. De voet heeft uiteraard als rol stabiliteit zodat het glas blijft staan. De steel zorgt ervoor dat de wijn niet wordt opgewarmd door de warmte van je handen. Ten slotte is er de kelk. De kelk doet dienst voor het verdelen en behouden van de smaak.

Witte wijnglazen

Deze glazen zijn voorzien van een smalle en tevens hoge vorm. Ze hebben het uiterlijk van een champagneglas en bezitten eveneens een lange steel. Witte wijn wordt vaak koel geserveerd om de beste smaak te garanderen. Daarnaast is het volume van het witte wijnglas over het algemeen kleiner omdat je op deze manier minder wijn kan schenken in het glas. Minder wijn in het glas heeft als functie dat de wijn aangenaam koel blijft in het glas.

Rode wijnglazen

Rode wijn houdt van extra zuurstof. Rode wijnglazen hebben hierdoor een grotere en bredere opening zodat de zuurstof vrijelijk zijn doorgang kan vinden. De bol van de kelk mag breed zijn, de wijn ontwikkelt hierdoor zijn smaak optimaal. Door te walsen geef je het effect van zuurstof nog meer kracht.

Roséglazen

Roséglazen hebben een middelgroot formaat omdat Rosé minder ademruimte nodig heeft. Het glas van Rosé is rank en langer dan een rood wijnglas. Daarnaast is de opening van het glas smaller en vaak ovaalvormig zodat de beste smaakbeleving ontstaat. Het lichte en fruitige aroma komt hierdoor het beste tot zijn recht.

Champagneglazen

Champagne staat garant voor een feestje. De vorm van een champagneglas verschilt sterk en is afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur. Kenners verschillen ook van mening over de vorm van het glas. De een geeft aan dat een flûte geschikt is en de ander geeft aan dat een breed en laag coupeglas beter is. Onderzoek toont aan dat in een smal champagneglas de bubbels langer behouden blijven.

Een mousserende wijnglas lijkt op een champagneglas. Mousserende wijnen zijn onder ander prosecco of cava. Bij deze wijn gaat het erom dat de bubbels lang behouden blijven en is een lang en smal glas een echte aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top